Az osztályról


A DOSZ Filozófiatudományi Osztálya 2013 júniusában alakult meg az ELTE BTK Filozófia Intézetében. Jelenlegi elnöke 2018 szeptemberétől Ruszkai Szilvia Éva, az ELTE BTK doktorandusza. Alelnökei Szabados Bettina (ELTE BTK) és Tóth Péter (SZTE BTK).
.
Az osztály a CEU Philosophy Department, a DE Humán Tudományok Doktori Iskola, az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskola, a PPKE Politikaelméleti Doktori Iskola, a PTE Filozófia Doktori Iskola, a SZTE Málnási Bartók György Filozófia Doktori Iskola, valamint a Babes-Bolyai Tudományegyetem Filozófiai Doktori Iskola hallgatóit tömöríti magába; jelenlegi osztálylétszámunk 2019-ben harminckét fő.
.
A Filozófiatudományi Osztály elsődleges és magától értődő célkitűzése a szakterületen munkálkodó doktoranduszok, illetve doktorjelöltek integrációja. Éppen ezért az osztály olyan, a tehetséggondozást biztosító szakmai fórumok megteremtésén fáradozik, mely az összes doktori iskola doktorandusz hallgatója számára lehetőséget nyújt a fejlődésre és a bemutatkozásra. Jól tükrözi ezt a törekvésünket a 2015 márciusában, Kolozsvárott megrendezett konferenciánk, ami egymástól távoli doktori iskolák tagjainak biztosított a szakmai fórumon felül közös, szabadidős programokat. A legnagyobb konferenciánk az Ütközéspontok konferenciasorozat, melyet 2014 óta minden évben megrendezünk, ezzel biztosítva előadói és publikációs lehetőséget is a filozófia szakos doktoranduszok számára. Az Ütközéspontok történetében a legszélesebb érdeklődésre 2016-ban tett szert, amikor is a konferencia több, mint 170 fő részvételével zajlott. Célunk ezen a két napos, éves rendezvényen az, hogy teret biztosítsunk a doktoranduszoknak és doktorjelölteknek arra, hogy bemutassák kutatásuk jelenlegi állását és alapos visszajelzést kapjanak. A konferenciához kapcsolódóan minden évben konferenciakötetet adunk ki a legjobb előadások alapján készült tanulmányokból. A soron következő, szám szerint 6. Ütközéspontokra 2019. május 24-25-én kerül sor.
További rendezvényeinkről részletesen itt olvashat.
.
Az osztály üléseinek jegyzőkönyvei.